14 listopada uczniowie klas I-VIII Szkoły Podstawowej w Starym Luboszu przystąpili do obchodów Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Tym razem szkolny projekt dotyczył tematu „Jedz zdrowo i kolorowo”. Zdrowa  zbilansowana dieta to posiłki bogate w najważniejsze dla organizmu elementy. Jednak, żeby było smacznie musi być kolorowo. Każdy posiłek powinien zawierać porcję warzyw. To one tworzą paletę barw i zachęcają do jedzenia. Dlatego uczniowie klas 1-3 wykonali zdrowe kanapki, którymi pachniało w całej szkole. Projekt połączony był z realizacją Ogólnopolskiego Programu Ekomisja, który kończy się na początku grudnia konkursem plastycznym „Ekomisja na talerzu”. Zadaniem konkursowym jest dla klas 1-3 zilustrowanie zdrowej przekąski, a dla starszych klas zilustrowanie ulubionej zdrowej potrawy lub całego przepisu na ulubioną zdrową potrawę.